De bevalling

Als jullie ervoor kiezen om thuis te bevallen of in het geboortehuis van het LUMC, ben ik daarbij aanwezig om jullie te ondersteunen en de verloskundige te assisteren. Om ervoor te zorgen dat ik op tijd aanwezig kan zijn, is het handig als jullie me een seintje geven zodra de eerste tekenen van de bevalling zich aandienen.

Indien jullie om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen, ben ik helaas niet bij de bevalling zelf aanwezig. Maar zodra jullie naar huis mogen, kom ik graag naar jullie toe om te ondersteunen.

De kraamweek

De kraamweek is een periode vol nieuwe ervaringen. Je zult je kindje voor het eerst ontmoeten en leren kennen, je herstelt van de bevalling, en je gezin staat volop in de belangstelling. Mijn missie is dan ook om rust en ruimte te creëren in jullie huis, zodat jullie kunnen genieten van deze bijzondere tijd.

 

Elke dag zal ik de standaard checklist voor moeder en kind uitvoeren, maar daarnaast vind ik het belangrijk om maatwerk te bieden. Ik neem graag de tijd voor de begeleiding bij borst- of kunstvoeding en zorg ervoor dat eventuele andere kinderen actief betrokken worden in hun nieuwe rol als broer of zus.

 

Ook neem ik basis huishoudelijke taken op mij en verwen ik jullie met heerlijke ontbijtjes en fruithapjes. Zo hoop ik bij te dragen aan een fijne, rustige kraamweek waar jullie met een tevreden gevoel op terugkijken.

Informatie

Intake

Na week 32 neem ik contact met je op om samen een intake in te plannen. Tijdens de intake zal ik een aantal nuttige zaken met je delen en kun je rustig je wensen voor de bevalling en kraamweek met mij bespreken.

Aantal dagen zorg en uren

Standaard ontvang je 49 uur kraamzorg als je borstvoeding geeft, of 45 uur kraamzorg bij flesvoeding. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen. Het aantal uren kan variëren en er zou tot zorgdag 10 uitgebreid kunnen worden, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit wordt altijd in overleg met de verloskundige bepaald en berekend aan de hand van het LIP-formulier.

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg geldt géén eigen risico, maar wel een wettelijke eigen bijdrage. In 2025 is de eigen bijdrage vastgesteld op €5,40 per uur kraamzorg. Het is verstandig om je polisvoorwaarden na te kijken om te zien of je iets terugkrijgt van je verzekering. Bij sommige aanvullende pakketten wordt de eigen bijdrage namelijk vergoed.

Voor contracten met zorgverzekeraars maak ik gebruik van het platform Atermes als tussenpersoon. Dit platform heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Zodra ik de zorg bij jullie heb afgerond, dien ik de factuur in bij Atermes, die vervolgens de declaratie bij je zorgverzekering indient. Jullie hoeven hier verder niets voor te doen.

Handige links